לא כולם מודעים לעובדה כי המחלה שמכונה ויטליגו, "בהקת" מהווה מצב רפואי שבו בעור מופיעים כתמים בהירים ולבנים. התופעה מתרחשת כשמלנוציטים, התאים שאמונים על ייצור של פיגמנט העור, אינם מתפקדים יותר.
מחלה זאת עשויה להשפיע על כל חלקי העור בגוף, בלי קשר למין, לגילאים או למוצא האתני של בני האדם. במידה ואתם מנסים לשער את גודל היקפי התופעה, כדאי שתדעו, כי אחוז אחד מהאוכלוסייה סובלים מזה.
מדובר במחלה שאיננה קטלנית, אבל, רובד החברתי, הרגשי והאסטתי גורמת לחוסר ביטחון, תסכול ועד לדיכאון.
לחצו ליעוץ עם פרופ' ראובני , בוגר בית הספר לרפואה של הטכניון בחיפה
האם ויטליגו, בהקת נחשבות למחלות אוטואימוניות?
על מנת לרדת לעומק העניין, נסביר לכם, כי המחלה שנקראת בעגה המקצועית והרפואית – ויטליגו, בהקת, נחשבת לרוב כמחלה אוטואימונית. ומה זה בכלל אומר? ובכן, זאת מחלה, שבה המערכת החיסונית של החולה תוקפת את הגוף שלו עצמו. ההתמודדות מלווה בצליחת אתגרים פסיכולוגיים ואתגרים רגשיים מרובים. חרף העובדה שאין מדובר על נזק מן ההיבט הביולוגי, מחלה זאת עשויה לייצר, בקרב החולים, חוסר ביטחון עצמי, הערכה עצמית ירודה וחרדות חברתיות. חרף התחזיות הפסימיות, טיפולים עשויים לשפר הביטחון העצמי של החולים.
האם ניתן לחזות או למנוע את הויטיליגו?
נתחיל מכך, שממש אי אפשר לחזות את בואו של ויטליגו, בהקת. הכתמים בהירים יכולים להופיע בכל מקום בגוף. חרף העובדה שלא מדובר אודות מחלה מסכנת חיים הממצאים העור בולטים יותר בקרב בני אדם בעלי גוון עור יותר כהה.
האם חרף כל התחזיות הפסימיות, יש טיפול בויטליגו, בהקת?
הטיפול בויטליגו, בהקת כולל קרמים שמונעים ממערכת החיסון להשפיע על התאים שמייצרים מלנין. בנוסף טיפול פוטוטרפי באמצעות אור אולטרה סגול בהחלט יכול להיטיב עם מצב החולים.
הטיפול מבטל את ההשפעה המדכאת של מערכת החיסון על יצור מלנין, מה שעשוי להסב לחולים להיווצרות של פיגמנטציה מחודשת של העור שלהם.
טיפול זה מדרבן את ייצור הפיגמנטים, מלנוציטים, אשר מחזיר את הצבע המקורי לעור החולים. כמו כן, ביכולתו למנוע קיום של היווצרות כתמים לבנים חדשים, הטיפול מאוד בטוח, שמתאים לכולם, בלי קשר לגיל הכרונולוגי של החולים.
יש לבצע את הטיפול בתדירות של שלוש פעמים בשבוע. השתלת עור- במבוגרים בלבד.
טיפול שאיננו רפואי : שימוש במקדם הגנה – חובה על איזורי ויטיליגו. כיוון שהכתמים הלבנים חשופים לפגעי השמש (ולכן מניעת כוויה משמש) להימנע מחשיפה לשמש בשעות בהן יש קרינה גבוהה. תכשירים קוסמטיים אשר מסתירים את איזור הבהקת.
למידע נוסף בנושאים קשורים:
פרופסור חיים ראובני הינו רופא עור ומומחה אסתטיקה רפואית ומזותרפיה , רופא עור ילדים , לפרופסור קליניקה בבאר שבע וקליניקה בתל אביב .