כיום ניתן לרפא אקנה ע"י טיפול בעור בהתאם להנחיות של רופא עור ילדים . לכן מומלץ לבחור ובהקדם את הדרך הנכונה והמהירה כבר בהופעת הנגעים הראשונים ובכך למנוע שנים של טיפול מיותר, צלקות, אי נוחות, חוסר ביטחון ובמקרים קיצוניים דיכאון. אקנה וולגריס או פצעי בגרות, מופיעה בעיקר בפנים, לעיתים בגב או בחזה עליון, היא מאופיינת ע"י פצעים דלקתיים בגדלים שונים, או "נקודות שחורות" שגורמות להיווצרות צלקות. בדר"כ הצלקות אינם הפיכות. ולכן מומלץ לטפל בבעיה בהקדם האפשרי לאחר יעוץ עם רופא עור. אקנה נצפית בעיקר בגיל ההתבגרות ולעיתים בתקופות שונות במהלך החיים. ככלל , רובם המכריע של הילדים גילה את הפצעים הללו בהביטו מול המראה יותר מפעם אחת. האקנה פוגעת משמעותית בביטחון העצמי של הילדים עד כדי תחושת דיכאון. כיום, אין צורך להשלים עם נוכחות הפצעים וקיימים מגוון פתרונות יעילים עבור טיפול באקנה – עד היעלמותה רחב ומבטיח. אקנה נוצר כאשר תאי עור ושומן סותמים את זקיקי השערות. בהמשך מופיעים נגעים שנקראים קומדונים: פצעים עם ראש שחור או ראש מוגלתי עם דלקת מסביב עקב זיהום חיידקי שגורם לכך שהפצעים יהפכו לאדומים ומוגלתיים. הופעת צלקת מלווה את האדם לכל החיים.
לכן, טיפול באקנה צריך להיעשות ע"י
מניעה: שימוש בקרם לחות – שרשום עליו – לא קומדוגני. להימנע משימוש יתר באיפור או תכשירים שמבוססים על שמן. כיוון שהשמנונית העודפת מגבירה את התפתחות הפצעים. לשמור על היגיינה של הפנים, להימנע מהתעסקות עם הפצעונים ובכך למנוע זיהום משני ו/או צלקות.
טיפול באקנה: בשלב ראשון מומלץ לקבל הערכת רופא עור לגבי חומרת הבעיה, גיל ההופעה, סיבות להופעתה, ולאחר מכן לשקול את האופציות הטיפוליות הנכונות והמותאמות לעור הילד עם אקנה כולל טיפול ע"י קוסמטיקאית.
בהמשך הטיפולים המוצעים והמוכחים לטיפול באקנה כוללים:
- אנטיביוטיקה מקומית – זו האופציה הראשונה שמוצעת על ידי רופא עור ילדים לטיפול באקנה.
- רטינואידים – אם או בלי אנטיביוטיקה מקומית או דרך הפה.
- שילוב תכשירים מקומיים כולל חומצות למיניהם.
- כדורים – אנטיביוטיקה או רואקוטן לפי חומרת המחלה או הנזק שנגרם לעור או השפעתה על איכות חיי הילד והרגשתו.
שאלות ותשובות בנושא פצעי בגרות
האם ניתן לדעת מי יפתח פצעי בגרות?
לרוב אי אפשר לדעת מי יפתח פצעי בגרות. אם כי ניתן לומר שיש נטייה תורשתית בעניין. כך שאם ההורים סבלו מפצעים מרובים, יכולות להיות שגם הילדים שלהם יתמודדו איתם בהגיעם לגיל ההתבגרות, אך המציאות עשויה להפתיע אותנו. לכל אחד יש מבנה גוף שונה ותהליכים פיסיים מתרחשים אצלו באופן אחר, וזה מביאה לכך שיש גם הבדלים בנושא הפצעי הבגרות. ניתן אף לפגוש שני אחים לאותם הורים, אשר לאחד מהם עור חלק, ואילו לשני המון פצעי בגרות.
מה אפשר לעשות כדי להפחית את התופעה?
יש פעולות שונות שבכוחן להפחית את הופעת הפצעים, וזאת ללא כל פעולה רפואית. לדוגמה, שמירה מקסימלית על היגיינת עור הפנים. בעזרת סבון מותאם על בסיס מים ועוד. רחיצה קבועה ויומיומית של עור הפנים תוכל להפחית את כמות הפצעים. בנוסף יש מאכלים מסוימים אשר נוטים לתלות בהם את האשמה בהחרפת כמות הפצעים. לרוב אלו מאכלים שומניים כמו שוקולד, פיצוחים וכן הלאה.
תרופות סבתא לפצעים, יש?
כמו לכל תופעה בריאותית, גם בנושא האקנה יש לסבתות מה לומר ומה לחדש. יכול להיות שווה לנסות, אבל לא כדאי לתלות יותר מידי ציפיות. בנוסף, ניתן למצוא הדרכות שונות להכנת מסכה ביתית לטיפול באקנה. אבל כמובן שמדובר על פתרונות ביתיים ולא מקצועיים. במידה ויש לכם פצע או שניים, זה יכול להועיל. אבל כל זמן שאתם לא מרוצים בכלל ממה שאתם רואים מול המראה, נכון לפנות בהקדם אל רופא עור כדי לטפל בפצעים בצורה יסודית ויעילה.
האם יש קשר בין מצבים נפשיים לאקנה?
יש קשר בין מתח נפשי ודיכאון להתפתחות פצעי אקנה. בקרב נשים יש השפעה ישירה של הווסת, של גלולות הורמונליות שנוטלים או מפסיקים ועוד.
באיזה שלב יש לפנות אל רופא עור עבור טיפולי אקנה?
במידה ועור הפנים שלכם אינו חלק, וכמות הפצעים מטרידה אתכם אפשר בהחלט לפנות אל רופא עור. אין צורך לחכות להחמרה של הפצעים ולגלות כי הפנים פצועות לגמרי. כמובן שככל שהמצב חמור יותר כך חשוב עוד יותר לפנות לרופא עור על מנת להתאים טיפול לפי חומרת המצב וסוג הפצעים.
מה עוד חשוב לדעת בנושא הפצעים?
חשוב שכל מתבגר שסובל מאקנה ידע כי כל גירוד מחמיר את התופעה. הוא עלול לעודד את התפשטות הפצעים כמו גם ליצור דלקות מקומיות. מה שמגדיל את הפצעים וגורם להם להיות מוגלתיים. בנוסף יש להיות מודעים לכך שגירוד הפצעים גורר צלקות שילוו את המתבגר לתמיד. אמנם לעיתים קשה להתגבר על הדחף הטבעי, אבל אם נזכור את הנזק שכרוך בכך, זה בהחלט יכול למנוע התעסקות בלתי רצויה עם עור הפנים.
איזה סוג טיפולי אקנה מתאים לי?
זה פרסונלי, יש לבדוק לגופו של עניין מהו הטיפול הנכון והמומלץ. הדבר נקבע על ידי רופא עור מומחה לפי המצב המדויק של העור, כמות הפצעים, סוג הפצעים, אדמומיות העור ועוד. יש סוגים שונים של תרופות ומענה בהתאם למצב העור.
רופא העור הפנה אותי לבצע בדיקות דם, מהי המטרה?
יש מקרים שונים בהם רופא עור יפנה את המטופל לבצע בדיקות דם על מנת לקבל החלטה מושכלת על סוג הטיפול. במידה ומדובר על טיפול תרופתי ברואקוטן בדיקת הדם הינה שלב הכנה לווידאו כי המטופל מתאים לטיפול.
למידע נוסף בנושאים קשורים: