פטרת הציפורניים היא מחלה זיהומית המשפיעה על מעל 10% מהאוכלוסייה בעולם.
עם הגיל המודעות לבריאות כף הרגל עולה, בעיקר בקרב חולים עם סכרת ובעיות כלי דם.
השינויים בכפות רגליים נובעים משינויים בזרימת ואספקת הדם לכפות הרגליים, ירידה בתחושה, יובש, אלרגיות וזיהום פטרייתי.
כל אילו משפיעים על מראה כף הרגל, ועל הסיכוי לריפוי כף הרגל. לכן טיפול משולב בהיבט האסתטי והן בהיבט הרפואי חשובים כטיפול מונע לבעיות בכף הרגל.
לחצו ליעוץ עם פרופ' ראובני , בוגר בית הספר לרפואה של הטכניון בחיפה
זמן הטיפול בפטרת ציפורניים
ציפורני רגליים גדלים בקצב איטי של כ – 1מ"מ לחודש, לכן הטיפולים ממושכים: כ – 2-3 חודשים בזמן טיפול בכדורים, או זמן מושך יותר בזמן טיפול במשחות או טיפולים אחרים מקומיים.
למה לצפות בזמן הטיפול?
טיפול בפטרת ציפורניים מוצלח יגרום להבהרה של הציפורן הנגועה. לעיתים העכירות תיעלם.
ככלל, פטרת הציפורניים הינה מחלה "עקשנית" שהסיכוי לחזרה של הזיהום הפטרייתי הינו כ70%-80% ללא קשר לשיטה שבה מטפלים לכן מומלץ להשתמש בטיפולים מקומיים כגון קרמים, או לק המכילים תרופות כנגד הפטרת ולהימנע ככל שאפשר מטיפול פומי.
הטיפול היעיל ביותר ניתן ע"י כדורים. לפני הטיפול יש צורך באבחון מעבדתי נוכחות פטריה – ללא אבחון כזה לא מומלץ לקחת את הטיפול. למרות שזה הטיפול היעיל ביותר, הסיכוי לחזרה של הפטרת גבוהה ביותר, בין חודשים לשנים לאחר סיום הטיפול.
להלן טיפולים קונבנציונליים מקובלים לפטרת הציפורניים:
טיפול מקומי
מבוצע על ידי סוגים שונים של קרמים, משחות, "לק" אנטי פטרייתיים לציפורניים.
כדי להגדיל את הסיכוי להצלחה בטיפול מומלץ לשייף את הציפורן עם פצירה על מנת להפחית את עובייה. בנוסף, או במקביל מומלץ להשתמש בתכשירים המכילים אוריאה (Urea) בריכוז 40%. אילו "ממיסים" את הציפורן, עוזרים "לרכך" את הציפורן ולהורידה ובכך מגדילים את החדירות של החומר האנטי פטרייתי.
על אף אחוזי ההצלחה הנמוכים, יש בהחלט הצלחות. במקרים קלים הטיפול יעיל יותר, ככל שהנגעים מפושטים יותר וקיימים זמן רב יותר אחוז ההצלחה יורד.
טיפול פומי – הניתן דרך הפה
יש מספר תרופות שניתנות דרך הפה. הנפוצה מבניהן היא טרבינאפין : תרופה זו היא מאוד אפקטיבית ובטוחה יחסית עם כ-75% הצלחה והטיפול המקובל ביותר במקרים קשים. היא נלקחת פעם ביום למשך שלושה חודשים ויש לה אחוז נמוך של תופעות לוואי, שבדרך כלל נעלמות אחרי מספר ימים.
כאמור, התרופה יעילה אך דורשת מעקב תפקוד כבד. השימוש בכדורים איננו מונע חזרה של הפטרת הטרבינפין.
הטיפול איננו ניתן לנשים בתקופת ההריון וכן לאנשים עם בעיות בתפקוד הכבד ואלו עם צריכת אלכוהול מוגברת.
טיפול בלייזר
הטיפול מאושר ע"י הFDA האמריקאי. אחוז ההצלחה נע בין 40%-70%, הטיפול יקר יחסית, איננו מבטיח ריפוי, דורש מספר טיפולים, הסיכוי לחזרה של הפטרת מעל 50%, ואיננו יעיל יותר מהטיפול בכדורים כמו טרבינפין.
תרופות סבתא
טיפולים אלטרנטיביים מכל הסוגים אינם יעילים, ובעיקר אין הוכחה שעוזרים.
האם קיים טיפול מניעה?
כעיקרון לא ניתן למנוע פטרת ציפורניים. המחלה אופיינית בקרב משפחות רבות, ללא קשר לגיל, מוצא או רקע סוציואקונומי ואיננה נחשבת כמחלה תורשתית.
היגיינה של כף הרגל, הינה הגורם העיקרי למניעה של פטרת ציפורניים וחשוב לבצע טיפול ע"י רופא עור מומחה לפטרת ציפורניים